Kořen pampelišky - zázrak z našich zahrad
Čím více se nořím do tajů českých bylin, tím více mě překvapuje, kolik síly se schovává v těch, které považujeme za plevel a urputně se jich zbavujeme. Bohužel často i pomocí toxických přípravků.
Smetanka lékařská nebo také mlíčňák určitě patří mezi poklady našich zahrad a polí. Možná i proto má květ krásnou žlutou barvu, aby připomínal třpitící se zlato.
A nejen kořen, v podstatě celá bylina je účinnou léčivkou. Roste na nejsušších místech i ve vlhku, v parnu i v době, kdy sníh teprve taje a ona stojí ve vodě. Najdeme ji na velehorách, stejně jako v nížinách. Už tím je výjimečná a ukazuje nám, že v sobě nese odolnost, kterou předá i nám.
Celá rostlina je léčivá
Pro výrobu bylinných čajů a směsí se používají všechny části, tedy kořen, nať i květ. Každá část má však trochu jiné účinky. Jedno mají společné, obsažené hořčiny léčí choroby jater a žlučníku a celkově podporují metabolismus. Salát z listů smetanky na jaře je balzámem pro zanesená játra. Květ podporuje vylučování močí a kořen, ten dává sílu a působí výrazně protizánětlivě. Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a květy po dobu květu.
Maria Treben ve svém herbáři uvádí, že když denně sníme pět až šest stvolů smetanky v syrovém stavu, velmi rychle to pomůže při chronickém zánětu jater. Pomáhá i při cukrovce. Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají.
Kořen a jeho sušení
Sušený kořen si můžete připravit na zimu. Mezi jeho účinky mimo jiné patří i to, že tzv. pročišťuje plnou horkost a odvádí jedovatosti. Pomáhá při respiračních onemocněních.
Běžte na zahrádku či na louku. Vytrhněte smetanku i s kořenem, ten může mít klidně i třicet centimetrů. Doma jej pověste do stinné místnosti kořenem nahoru a listy dolů. Po několika dnech sušení jej nakrájejte a dosušte v troubě. Uskladněte v utěsněné nádobě a v případě potřeby si připravujte čaj z cca jedné kávové lžičky třikrát denně. Nebo to můžete udělat jako já, koupit si jej již nasušený a připravený. Vím, že bylina nasbíraná vlastní rukou a s láskou usušená má mnohem větší kouzlo, ale každý jsme dobrý v něčem jiném a já rozhodně v tom, že ocením práci někoho jiného s šálkem výborného čaje v ruce.